SLC2 Supercross resultaten en verslag: Webb wint; Roczen valt uit

Ronde 12 van de 2020 Monster Energy Supercross Championship Series kan een keerpunt worden in de serie, want Eli Tomac breidde zijn voorsprong op Ken Roczen uit tot 13 punten met nog vijf races te gaan. Hoewel Tomac de SLC2 niet won – titelverdediger Cooper Webb nam de honneurs waar – voegde Tomac met zijn P2-finish vijf punten aan zijn voorsprong toe. Roczen won zijn heat en kwam na een matige start samen met Tomac sterk voor de dag in de hoofdwedstrijd. Roczen kwam echter op P5 tot stilstand en finishte 25 seconden achter runner-up Tomac.

Het Main Event kende een onverwachte start: Zach Osborne pakte de holeshot, op de hielen gezeten door Webb en Justin Barcia. Roczen lag na één ronde op de achtste plaats, met Tomac vlak achter hem. Vanaf daar was Tomac bereid om Roczen naar voren te volgen. Tegen ronde 3 was het duo voorbij Martín Dávalos en Justin Hill. Na nog twee ronden werden Barcia en Dean Wilson gepasseerd, waardoor Roczen en Tomac de top vijf binnenkwamen, met Roczen nog steeds aan de leiding.

In de tussentijd behield Osborne zijn voorsprong op Webb, die constant tussen de één en twee seconden bleef. Jason Anderson schoof in de vierde ronde op naar P3, maar vormde geen bedreiging voor Webb.

In de elfde (van de 27) ronde sloeg Tomac zijn slag en passeerde Roczen in de 180 graden bocht naar links bij het uitkomen van de whoops. In het begin had Roczen een voordeel in de lange whoops-sectie. Uiteindelijk ging dat weg toen de whoops slechter werden.

Toen Tomac achter Anderson aanging, kwam Roczen niet mee. Twee ronden later passeerde Tomac Anderson op dezelfde plek waar hij Roczen passeerde. Osborne’s buffer ten opzichte van Webb daalde tot minder dan een seconde, terwijl Tomac dichter naar het leidende duo opschoof.

Osborne kon zijn voorsprong vasthouden tot ronde 21, toen Webb zijn slag sloeg toen hij de druk van Tomac van achteren voelde. Osborne wilde zijn eerste overwinning in de 450SX-klasse niet uit handen geven en bleef bij Webb, maar gaf twee ronden later P2 over aan Tomac. Osborne raakte al snel uit het ritme en was nooit meer een factor van betekenis. Dat betekende een krachtmeting tussen de titelverdediger en de huidige puntenleider.

Zoals het er nu uitziet, is het gevecht er nooit gekomen. Hoewel Tomac dicht bij Webb zat, was hij nooit in staat om Webb een wiel te laten zien. In de laatste ronde kostte een fout in een ritmesectie Tomac de kans om een laatste aanval op Webb in te zetten, en Webb kwam bijna twee seconden voor Tomac over de finish.

“Het was een geweldige avond, maar het was een zware race”, zei Webb. “De omstandigheden op de baan waren zeker lastig en je moest geduldig zijn. De whoops waren moeilijk; ik heb me vanaf het begin aan mijn lijnen gehouden en dat pakte goed uit. Het was een geweldige avond om te winnen. Die win je niet makkelijk meer terug, zeker niet met de toppers van vanavond, dus ik wil het in me opnemen, maar we hebben nog vijf rondes te gaan.”

Anderson eindigde op een verre vierde plaats, 25 seconden achter Webb, met Roczen op twee seconden van Anderson en minder dan twee seconden van Wilson. Wilson behield P6 door slechts 0,4 seconde voor Malcolm Stewart te finishen, die eerder op de avond voor het eerst een heat won. Nadat Barcia de drie openingsronden op het podium had gereden, herhaalde hij zijn P8-finish in SLC1. Justin Brayton en Justin Hill maakten de top 10 compleet.

Met een achterstand van 13 punten en nog vijf races te gaan, heeft Roczen nog steeds zijn eigen lot in handen. Als Roczen wint, is hij de kampioen. Maar na een 3-5 overwinning in de eerste twee races in Salt Lake City, zal een reeks van vijf overwinningen een hele opgave worden. Based on the first two races, Webb is more of a threat to Roczen’s P2 in the standings than Roczen is likely to take the 2020 Monster Energy Supercross Championship away from Tomac.

However, keep an eye out on the weather. At the end of the SLC2 Main Event, the forecast for rain on Saturday is 80 percent, and there’s a 70 percent chance of rain at race time for SLC3 on Sunday. Temperatures will be in the 50s, a far cry from the 90-degree Main Event at SLC1. It’s not over.