SLC2 Supercross Resultat och täckning: Webb Wins; Roczen Falters

Runda 12 av 2020 Monster Energy Supercross Championship Series kan vara en vändpunkt i serien, som Eli Tomac utökade sin ledning över Ken Roczen till 13 poäng med fem lopp kvar. Även om Tomac inte vann SLC2 – den regerande Supercross-mästaren Cooper Webb fick äran – så gav Tomacs P2-placering honom fem poäng till sin ledning. Roczen vann sitt heat och körde starkt i början av huvudtävlingen efter en tråkig start med Tomac. Roczens resa genom flocken stannade dock vid P5 och han slutade 25 sekunder bakom tvåan Tomac.

Den stora tävlingen fick en oväntad start med Zach Osborne som tog holeshot, följd av Webb och Justin Barcia. Roczen låg på P8 efter ett varv, med Tomac precis bakom honom. Därifrån var Tomac villig att följa Roczen mot fronten. Vid det tredje varvet hade duon tagit sig förbi Martín Dávalos och Justin Hill. Efter ytterligare två varv passerade Barcia och Dean Wilson och Roczen och Tomac hamnade i topp fem med Roczen fortsatt i ledningen.

Under tiden behöll Osborne sin ledning över Webb, som förblev konstant mellan en och två sekunder. Jason Anderson flyttade in på P3 på varv 4, men var inget hot mot Webb.

På varv 11 (av 27) gjorde Tomac sitt drag mot Roczen och körde förbi Roczen i 180-gradersvänstern när de kom ut ur whooperna. Tidigt hade Roczen en fördel i den långa whoops-sektionen. Så småningom försvann det i takt med att whoopsen försämrades.

När Tomac jagade Anderson följde Roczen inte med. Två varv senare passerade Tomac Anderson på samma ställe som han passerade Roczen. Osbornes buffert över Webb sjönk till under en sekund och Tomac rörde sig mot det ledande paret.

Osborne kunde behålla sin ledning fram till varv 21, då Webb gjorde sitt drag då han kände Tomacs tryck bakifrån. Osborne ville inte ge upp sin första seger i 450SX-klassen och höll sig till Webb, men två varv senare överlämnade han P2 till Tomac. Osborne föll snabbt ur tempot och var aldrig mer en faktor. Det satte upp en uppgörelse mellan den försvarande mästaren och den nuvarande poängledaren.

Som det visade sig blev det aldrig någon strid. Även om Tomac var nära Webb kunde han aldrig visa Webb ett hjul. På det sista varvet kostade ett fel i en rytmsektion Tomac alla möjligheter att sätta in en sista attack mot Webb, och Webb korsade mållinjen nästan två sekunder före Tomac.

”Det var en bra kväll överlag, men det var ett tufft lopp”, sa Webb. ”Banförhållandena var definitivt knepiga och man var tvungen att ha tålamod där ute. Whooparna var tuffa, jag satsade bara på mina linjer från början och det gick ganska bra. Det var en fantastisk kväll att få en seger. Dessa är inte lätta att återfå, särskilt med toppkillarna här ikväll, så jag vill suga in det, men vi har fem omgångar kvar.”

Anderson slutade på en avlägsen P4, 25 sekunder bakom Webb, med Roczen två sekunder bakom Anderson och mindre än två sekunder före Wilson. Wilson höll sig kvar på P6 genom att sluta bara 0,4 sekunder före Malcolm Stewart, som var förstagångsvinnare i heatet tidigare under kvällen. Efter att ha kört i en pallplats under de tre inledande varven upprepade Barcia sin P8-placering i SLC1. Justin Brayton och Justin Hill avrundade topp 10.

Med ett underskott på 13 poäng och fem lopp kvar att köra kontrollerar Roczen fortfarande sitt eget öde. Om Roczen vinner är han mästare. Men efter att ha gått 3-5 i de två första tävlingarna i Salt Lake City blir en femloppsserie med segrar en svår uppgift. Based on the first two races, Webb is more of a threat to Roczen’s P2 in the standings than Roczen is likely to take the 2020 Monster Energy Supercross Championship away from Tomac.

However, keep an eye out on the weather. At the end of the SLC2 Main Event, the forecast for rain on Saturday is 80 percent, and there’s a 70 percent chance of rain at race time for SLC3 on Sunday. Temperatures will be in the 50s, a far cry from the 90-degree Main Event at SLC1. It’s not over.